perjantai 3. elokuuta 2012

Mitä Jyväskylän yliopistossa voi opiskella? osa 1

Ennen yliopisto-opiskelun aloittamista on vaikeaa löytää tarkkaa tietoa eri yliopistojen aineista ja kursseista. Yliopistossa voi opiskella melkein mitä vain, niin myös Jyväskylän yliopistossa. Mikä sitten kiinnostaisi itseä? Millaisia ne kurssit oikein ovat? Tässä lukiolaisille vinkkejä tiedon etsimiseen.

Korpin kautta kurssit löytyvät helposti

Korppi on se palvelu, jossa ilmottaudumme kursseille ja johon saamme arvosanamme. Wilma on samankaltainen järjestelmä yläasteilla ja lukiossa, mutta Korpissa ei pidetä kirjaa läsnäoloista tai tuntiaktiivisuudesta. Korpista löytyy melkein kaikki kurssit, joita Jyväskylän yliopistossa voi opiskella. Mukavaa Korpissa on se, että kuka tahansa voi katsella mitä erilaisia kursseja yliopisto tarjoaa.

Tässä neuvoja korpissa surffailuun:

1. Mene osoitteeseen http://korppi.jyu.fi

2. Klikkaa vasemmalta valikosta linkkiä Opetusohjelma



3. "Valitse laitos/oppiaine" -pudotusvalikosta löydät Jyväskylän yliopiston tarjoamat oppiaineet. Valitse niistä jokin kiinnostava.



4. Valitse "Hae opetusohjelma"




Nyt sivulle pitäisi avautua kaikenlaista tietoa oppiaineesta. Sivulle avautuva tieto on sitä, mitä kursseja siinä aineessa järjestetään tänä lukuvuonna.

Mukana on pakollisia kursseja, jotka on pakko suorittaa, mikäli haluaa suorituksen oppiaineesta, ja valinnaisia, joista voi valita haluamansa.

Kielet kiinnostavat minua. Olen aina pitänyt englannista,

mutta mitenkähän englantia opiskellaan yliopistossa?

Katsotaan.

1. Valitse pudotusvalikosta Englannin kieli (KLS) (EKI) ja valitse Hae opetusohjelma

KLS tarkoittaa kielten laitosta, ja EKI englannin kieltä.

Toinen oranssi kurssiotsikko on:

EKIP101 Phonetics and Pronunciation (2 op)


Ääh, kuvausta ei löydy. Mutta linkkipä löytyy! Klikataan sitä.

Sehän on englanniksi! - Niin on, mutta älä hätäile. Yleensä kurssikuvaukset ovat suomeksi. Englannin opiskelijoiden hyvä kielitaito sallii sen, että kurssikuvaus on englanniksi. Ruotsin kielen kohdalla taidetaan käyttää suomea ja ruotsia sekaisin.

Fonetiikan ja ääntämisen kurssilla keskitytään fonologiaan, eli oppiin äänistä, fonetiikkaan, eli tietyn kielen äännejärjestelmään ja ääntämiseen. Kurssilla opitaan tapoja luokitella ääniä ja kirjoittamaan foneettisin aakkosin. Toinen puoli kurssista tehdään ääntämisharjoituksia studiossa. Tämä kurssi oli erittäin mielenkiintoinen - kielistä kiinnostuneille. :)

Huom! Linkki avasi siis kielten laitoksen englannin oppiaineen opetussuunnitelman, siis suunnitelman siitä, mitä oppiaineessa opetetaan. Tältä sivulta löytyy jokaikinen oppiaineen kurssi. Mikäli haluat, selaa alas- ja ylöspäin sivua ja katsele kursseja siinä. Se on käyttäjäystävällisempi kuin korppisivu.

Entäpä jos haluat opiskella saksaa?

1. Valitse pudotusvalikosta Saksan kieli ja kulttuuri (KLS) (SAX) ja valitse Hae opetusohjelma.

Alussa on monta tylsää KLS-alkuista kurssia. Ne on kielten laitoksen yhteisiä kursseja, ja liittyvät jollain tavalla yleisesti kielen opiskeluun. Ohitetaan ne. Mistä löydettäisiin ensimmäinen SAX-alkuinen?

Kaksi ensimmäistä SAX-alkuista ohitetaan, ensimmäinen on sivuainehaku ja toinen opinto- ja urasuunnittelu. Kolmas SAX-alkuinen on ensimmäinen varsinainen kurssi.

SAXP014 Kielitaito I (4 op)


Tästä kurssista löytyy tietoa heti alapuolelta. Sisältö-kohta on olennainen. Tämä kurssi on yksi ensimmäisiä opiskeltavia saksan kursseja.

Tämänkin loppuosasta löytyy pitkä linkki, joka vie opetussuunnitelmaan. Mikäli haluat, voit jatkaa tutkiskelua siellä.


Nyt voit alkaa selaamaan.

Lisätietoa kurssin koodista


Kurssi voi näyttää esimerkiksi tältä

MATA121 Lineaarinen algebra ja geometria 1, syksy2012 (6 op)


tai tältä:

RFIA028 Kirjallinen taito ja tieteellinen kirjoittaminen (4 op)


Kurssin koodi on ensimmäisenä, sitten kurssin nimi ja suluissa kurssin laajuus eli kurssista saatava pistemäärä. Näistä kurssin nimi on sinulle olennaisin, mutta selvennän myös tuon koodin.

Koodin ensimmäiset kolme kirjainta kertovat, mistä oppiaineesta on kyse.

MAT tarkoittaa matematiikkaa
RFI tarkoittaa romaanista filologiaa (ranskaa ja muita)

Neljäs kirjain ilmaisee mikä opintokokonaisuus on kyseessä, perusopinnot, aineopinnot vai syventävät opinnot.

P = perusopinnot
A = aineopinnot
S = syventävät opinnot

Perusopinnot opiskellaan ensimmäisenä ja aineopinnot sitten. Pääsääntöisesti vain yhdestä aineesta, pääaineesta, opiskellaan syventävät opinnot.

Toivottavasti löydät oppiaineista etsimäsi, ja tietoa siitä, millaisia kursseja kussakin oppiaineessa tarjotaan. Jos et löydä etsimääsi, kysy minulta. :)

Aion kirjoitella tänne blogiin lisää tietoa mm. siitä, mitä pää- ja sivuaineet ovat, sekä mitä on tiedekunta, ja laitos, ja miten yliopiston sivuilla oikein surffataan. Mikäli et malta odottaa, kysy!

Koska tahansa voit kysyä minulta ja muilta opiskelijalähettiläiltä apua ja vinkkejä. Ne "tyhmät" kysymykset voi kysyä juuri meiltä. :) Kysy kommentoimalla blogituksia, laittamalla viestiä Facebookissa tai sähköpostilla. Vastaamme aina yllättävän pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti