perjantai 24. elokuuta 2012

Fiiliksiä lukuvuoden alusta

Kesätyöt lopetan viikon päästä ja kurssit alkaa parin viikon päästä. Tavallaan odotan tosi innolla sitä että pääsee taas opiskelemaan ja toisaalta vähän jännittää että miten opiskelumotivaation saa pidettyä yllä. Tänä vuonna on paljon tehtävää.

Kursseille ilmoittautuminen alkoi osaltani pari viikkoa sitten kielten laitoksen ja ruotsin aineopintojen kurssien ilmoittautumisella. Ennen ilmoittautumisaikojen alkua on hyvä tehdä koko vuoden pituinen suunnitelma siitä, mitä aikoo opiskella. Kesti muutamia tunteja, että sovittelin lukujärjestykseeni ne kurssit jotka a) aion melko varmasti suorittaa tänä vuonna ja b) valikoiman niitä kursseja, jotka mahtuvat lukujärjestykseeni, mutta joista voin myöhemmin valita ne, joihin minulla on oikeasti aikaa juuri tänä vuonna.

Tässä pikaisesti pari juttua yliopisto-opintoihin liittyen.
  • Yliopisto-opinnot koostuvat siis oppiaineissa perusopinnoista, aineopinnoista ja syventävistä opinnoista.
  • Perusopinnot opiskellaan ensin, sitten aineopinnot ja viimeisenä syventävät opinnot.
  • Opiskelijalla on yksi pääaine ja vähintään yksi sivuaine.
  • Pää- ja sivuaineopiskelijat opiskelevat aineesta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) samat kurssit.
  • Pääaineesta opiskellaan perus-, aine- ja syventävät opinnot, sivuaineesta vain perusopinnot tai perus- ja aineopinnot.

Pääaineessani ruotsin kielessä odottaa tänä vuonna ihan mukavan oloisia kursseja.

Klassrumsinteraktion on suullisen viestinnän kurssi, jonka opettajaksi aikovat suorittavat. Uskon että se on mukava, päästään varmasti ainakin puhumaan paljon.

Skrivande i arbetslivet, eli työelämään liittyvä kirjoituskurssi, pelottaa vähän, mutta olen silti iloinen että pääsen (joudun) kirjoittamaan ruotsia. Kirjoitustaidossani on vielä paljon parantamisen varaa.

Introduktion till pragmatik on viikon pituinen minikurssi, jota odotan ihan innolla. Pragmatiikka käsittelee käsittääkseni merkityksen tilannekohtaista tulkintaa, mutta sen kummempaa en osaa siitä sanoa.

Tämän kurssin jälkeen pääseekin sitten tekemään mm. Pragmatik i interaktion -kurssia tai ainakin mikäli kurssi nyt järjestetään. Ilmoittautuneita kurssille ei vielä oikein ole, joten saapas nähdä.

Svenskans grannspråk eli ruotsin lähisukukielet on tähän mennessä ollut valinnainen kurssi, mutta uuden opintosuunnitelman myötä se on muuttunut pakolliseksi. Viime vuonna vaihdossa suoritin samantyyppisen kurssin, jolla olisin voinut hyväksilukea tämän, mutta päätin kuitenkin mieluummin osallistua tällekin kurssille. Toivonkin nyt että jaksan istua luennoilla ja ottaa ilon irti kurssista.

Osallistuin myös tanskan kielen peruskurssille eli Grundkurs i danska. Sitä odotan varsin innolla. Norjaa voi ruotsin pohjalta ymmärtää suomalainenkin varsin hyvin, mutta esimerkiksi tanskan ääntämys on niin hämärää, että sitä ei noin vain ymmärrä. Tanska kuulosti ensi alkuun hyvin saksamaiselta, mutta ihmekös tuo; vaikka kielet ovat kaikki sukua keskenään, niin sijaintinsakin vuoksi tanska on paljon lähempänä saksan kieltä kuin ruotsi.

Tällä hetkellä ainoa sivuaineeni on englannin kieli, jonka aloitin viime vuonna. Viime vuoden kursseihin kuului ääntämisen teoriaa ja harjoittelua, kirjallisuutta, kieliopin kertaamista ja syventämistä, akateemista kirjoittamista ja Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen historiaa. Tänä vuonna jatketaan kirjoittamisella, kulttuurintuntemuksella, kielenopettamiseen liittyvillä asioilla ja kieliopillisten asioiden syventämisellä.

Kahtena aiempana vuonna opiskelin ahkerasti kielikeskuksella. Ensimmäisenä vuonna opiskelin venäjän peruskurssit ja toisena jatkoin venäjän valmentavalla kurssilla ja kielioppikurssilla. Venäjän kielestä onkin paljon erilaisia kursseja tarjolla. Opiskelin kielikeskuksella myös hieman espanjaa, lähinnä huvikseni. Haluaisin opiskella vielä ainakin slovakkia ja kreikkaa, mutta niitä pitää katsoa sitten jonain toisena opiskeluvuotena; tänä vuonna ei ole aikaa. Ensimmäiset vuodet osoittautuikin hyväksi kaikenlaiselle kokeilulle. Yliopistolla on huikean paljon tarjottavaa ja tarjontaan on mukava päästä tutustumaan. Sekin on hyvä muistaa, että vaikka opinto-oikeutta aineeseen ei olisi, luennot ovat julkisia ja niillä voi aina käydä vapaasti - vaikka ei yliopistossa opiskelisikaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti